Pitahaya, nazywana też Pitają to roślina należąca do rodziny kaktusowatych. Występuje w Azji i Australii. Kwitnie wyłącznie w nocy, dlatego jej kwiaty zyskały miano Królowej Nocy. Jej owoce wykorzystuje się do produkcji soków i win, ale także stanowią świetny dodatek do deserów lodowych i herbat. Mają słodki, orzeźwiający smak. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej, w której zachowują świeżość przez około półtora tygodnia, a żeby być pewnym czy są świeże powinno się sprawdzić czy są jędrne. Pitahaya zawiera fosfor i wapń, a także witaminy B, C i E. Poniżej podam przepis na sałatkę owocową z melonem i pitahayą.
Składniki:
- 1 melon
- 1 pitahaya
- 1 jabłko
- 1 kiwi
- 1 pomarańcza
- 1 garść suszonej żurawiny
- kilka sztuk orzechów włoskich
Sposób przyrządzania:
Melona przecinamy na pół i usuwamy pestki. Wydrążamy środek melona tworząc kulki. Tak samo postępujemy z pitahayą. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, polewamy sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy na małe kawałki. Wszystkie owoce mieszamy, dodajemy do nich żurawinę oraz posiekane włoskie orzechy. Dodajemy w miseczkach z owoców. Smacznego. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz