Jak jeść karambole?
Owoc ten znalazł szerokie zastosowanie w gastronomii jako:
1. Owoc kandyzowany
2. Soki
3. Dodatek do sałatek owocowych
4. Dodatek do mięs i ryb - w tym celu często podsmaża się ją krótko na maśle
5. Ozdoba deserów i drinków
6. Przetwory – do produkcji pikli, sosów, dżemów, a także wina wykorzystuje się cierpkie odmiany karamboli
7. Jako przyprawa
Karambolę można również zjeść w całości po dokładnym umyciu. Niestety trudno ją dostać w Polsce, a jej owoce pojawiają się w naszym kraju w sprzedaży od jesieni do wiosny. Co ważne, można przechowywać je w lodówce nawet 2-3 tygodnie, bez obawy o utratę właściwości. Poniżej podam przepis na deser z karamboli.
Składniki:
6 dojrzałych owoców karamboli
2 banany
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z limonki
Sposób wykonania:
1. Owoce Karamboli obrać, usunąć brzegi „ramion”
2. Banany obrać ze skórki
3. Owoce zmiksować z miodem i sokiem z limonki.
4. Wszystko schłodzić, na koniec można dodać odrobinę rumu
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz