sobota, 4 stycznia 2014

Najdziwniejsze owoce świata #1 - Karambola

Karambola, zwana też Oskomianem Pospolitym lub Gwiaździstym Owocem to zapewne dziwny i rzadko spotykany owoc. Występuje w Malezji i Indonezji. Jak najbardziej jest to owoc jadalny. Karambola charakteryzuje się przede wszystkim subtelnym słodko – kwaśnym smakiem, delikatną, pozbawioną włókien konsystencją. Pomiędzy soczystym miąższem znajdują się drobne nasiona, które są również jadalne. Sok wyciśnięty z tego owocu dobrze gasi pragnienie. Zadowolić powinien też orzeźwiający aromat. Owoc ten bogaty jest w witaminę A, żelazo, wapń, magnez i jest dobrym źródłem kwasów organicznych, a dzięki zawartości witaminy C sok z karamboli polecany jest w czasie gorączki.
Jak jeść karambole?
Owoc ten znalazł szerokie zastosowanie w gastronomii jako:
1. Owoc kandyzowany
2. Soki
3. Dodatek do sałatek owocowych
4. Dodatek do mięs i ryb - w tym celu często podsmaża się ją krótko na maśle
5. Ozdoba deserów i drinków
6. Przetwory – do produkcji pikli, sosów, dżemów, a także wina wykorzystuje się cierpkie odmiany karamboli
7. Jako przyprawa
Karambolę można również zjeść w całości po dokładnym umyciu. Niestety trudno ją dostać w Polsce, a jej owoce pojawiają się w naszym kraju w sprzedaży od jesieni do wiosny. Co ważne, można przechowywać je w lodówce nawet 2-3 tygodnie, bez obawy o utratę właściwości. Poniżej podam przepis na deser z karamboli.
„Gwiaździsty koktajl”
Składniki:
6 dojrzałych owoców karamboli
2 banany
2 łyżki miodu
4 łyżki soku z limonki
Sposób wykonania:
1. Owoce Karamboli obrać, usunąć brzegi „ramion”
2. Banany obrać ze skórki
3. Owoce zmiksować z miodem i sokiem z limonki.
4. Wszystko schłodzić, na koniec można dodać odrobinę rumu
Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz